Sexet viktigt för
lyckan – tycker män

På mäns lyckolista kommer sex före både barn, barnbarn, resor och pengar.
Kvinnorna blir lyckligare av naturen och motion.
– Sex är jätteviktigt i en relation, det går före semestrar och allt annat, säger Peter Heinonen, 40.

 Text: Cecilia Gustavsson Foto: Gustav Mårtensson

Inom inget annat område skiljer det så mycket mellan kvinnors och mäns syn på lycka som sex. När kvinnor och män fick kryssa för alternativ som ger lycka i Inizios undersökning valde 54 procent av männen sex, mot 28 procent av kvinnorna.
Kvinnorna rankade nästan alla alternativ högre – inte bara barn, barnbarn, vänner och partner, utan också sådant som motion, naturen och musik/dans.

Dennis och Peters tips till kvinnor

Jämför er inte med andra, utan var nöjda med er själva och era kroppar
Våga säga hur ni vill ha det i sängen
Var öppna när ni pratar om sex, till exempel om fantasier – och ta upp dem tidigt i förhållandet
Prioritera sex i relationen, annars finns risken att det inte håller
Försök få bättre självkänsla på det här området – tänk på att det är mycket lättare för kvinnor att få sex än för män
Prata mer med andra kvinnor, eller gå i en workhop om sex

Vi träffar Peter Heinonen, 40, och Dennis Savetun, 36, för att prata om varför. Peter är sambo och har ett eget och två bonusbarn, Dennis är skild sedan två år, och har två barn.
Båda tycker att samlivet är extremt viktigt i en relation.
– Det är inte bara själva sexet, utan närheten till en annan människa. Finns inte det i en kärleksrelation så blir det jäkligt tråkigt, bara vardag, säger Peter.
Varför tror ni att så många färre kvinnor klassar sex som en lyckofaktor?
– Kanske är det så att de egentligen vill ha mer sex, men inte vågar kommunicera med sina partners om vad de vill ha, funderar Dennis. Män är inga tankeläsare, det är bättre att kvinnor berättar vad de vill mer rakt ut.
– Dessutom tror jag tyvärr att många kvinnor är självkritiska och jämför sig med andra. De känner sig inte attraktiva i kroppen, särskilt inte efter att de fött barn. Det är synd. Vi gillar er som ni är!

Dennis Savetun och Peter Heinonen tror att kvinnor skulle få ut mer lycka av sex om de vågade kommunicera bättre och tala om hur de vill ha det. ”Jag har blivit mer och mer nyfiken på sex de senaste fem åren, och har gått på olika workshops med min tjej”, säger Peter. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Peter håller med, och tillägger att det också är männens ansvar att kvinnan får ut lika mycket:
– Det gäller för oss män att vara lyhörda och inte bara gå på. Sex är för bådas skull. Jag tror att kvinnor egentligen gillar sex lika mycket som män, men ibland måste man fiska fram deras lust. Jag tycker att man ska vara helt ärlig mot varandra och berätta om sina fantasier, hur man vill ha det och om man blir attraherad av någon annan.
De tror också att det ligger en del i gamla könsroller – att det är lättare för män att prata om sex, ta för sig och visa vad de vill ha. Dennis tycker inte att det är någon skillnad mellan generationerna, men det tycker Peter:
– Min erfarenhet är att yngre kvinnor är mycket mer öppna och tar för sig mer. Det är inte som förr när en tjej som gillade sex kallas slampig. Sedan finns det de som separerar vid 40, träffar nya partners och hittar sin sexualitet på ett nytt sätt.
Ger sex mer lycka om det är med någon ni är kär i?
– Ja, det får inte samma betydelse om det inte är några känslor inblandade, säger Dennis.
– Det andra är mer lek, säger Peter. Men det måste vara laddat, båda ska vara med på det.
Om sexlivet somnar in, skulle ni stanna i en relation?
– Nej. Självklart finns det upp- och nedgångar. Men om det blir en paus så tar jag tag i det, kanske genom att hitta på något annat roligt ihop för att bygga upp glädjen igen.
– Jag skulle också ta upp det. Och då är det viktigt att inte ha inställningen att man ”måste” ligga, det får inte bli press.

Expert: Resten av relationen
är viktigare för kvinnor

På en punkt skiljer sig kvinnor och män rejält när det gäller lycka:
Betydligt fler män blir lyckliga av sex.
– Många kvinnor nöjer sig med att resten av relationen fungerar, säger sexologen Linn Heed.

Aftonbladet/Inizio har gjort en undersökning om vad som gör människor lyckliga, med alternativ som barn, vänner, naturen, fritidsintressen och mycket mer.
Resultatet när det gäller sex är slående: 54 procent av männen anger att de blir lyckliga av sex, mot 28 procent av kvinnorna.
– Jag kunde ana att det var skillnad, men inte så stor, kommenterar Linn Heed, leg psykoterapeut och sexolog.

Ett bra sexliv är mycket värt
Ett bra sexliv är värt mycket – närmare bestämt flera hundra tusen.
Det visar en undersökning gjord vid University of Warwick.
Sex och lycka har ett starkt samband. Att öka liggandet från en gång i månaden till minst en gång i veckan motsvarar en lyckoökning värd runt en halv miljon, räknat i svenska kronor.
Gifta personer har klart mer sex, visar studien. Och ett hållbart äktenskap värderades till så mycket som en miljon kronor om året.
Studien bygger på 16 000 amerikanska kvinnor och män. I medel var samlagsfrekvensen 2–3 gånger i månaden. För de under 40 gällde en gång i veckan. 70 procent hade haft sex med en enda person det senaste året.

Vad tror du att det beror på?
– Jag tror att förklaringen finns om man vänder på det: Vad gör män olyckliga? Svaret är att många män i en relation uttrycker att de ligger för lite. Generellt sett är sex väldigt viktigt för män, och de förstår inte varför de ska vara i ett förhållande över huvud taget om inte den biten fungerar. Jag tror att sex scorar högt när det gäller mäns lycka för att det är något de längtar efter.
– I allmänhet ser kvinnor mer till helheten i en relation. Fler är nöjda med trygghet, bra ekonomi och att det fungerar med barnen – alltså familjeprojektet.
Är det så att kvinnor nöjer sig med halvdant sex och därför inte får ut lika mycket lycka?
– I längre heterosexuella förhållanden så är ofta kvinnan mer trött och sliten, och tycker att det är helt okej att ha sex en gång i månaden. Sex är inte så prioriterat för kvinnor – på det sättet nöjer de sig.
– Jag har hört många kvinnor som tycker det verkar enklare och mer kravlöst att bo med en väninna.

Linn Heed är sexolog och leg psykoterapeut, och i jobbet möter hon många män som önskar att de hade ett bättre sexliv. FOTO: MARIA ÖSTLIN

Linn Heed berättar att svårigheter med sexlivet i en lång relation är ett återkommande problem som hon möter i jobbet. Hon menar att det kan bli ännu mer komplicerat att behålla gnistan i nya familjekonstellationer med bonusbarn och fullt upp med olika scheman.
Så kvinnor nöjer sig med mindre, och män längtar efter mer sex för att bli lyckliga. Hur ska den ekvationen lösas?
– Det som gäller är att behålla kärlekskittet som finns från början. Att behålla och hitta tillbaka till förälskelsekänslan. Man måste hålla närheten, sexet och intimiteten vid liv. Tänk från början på att inte relationen ska hamna längst ner på listan. Ta bort två parmiddagar och boka in en egen middag i stället.