Unga är olyckliga:
”Vi kämpar – men möter bara murar”
Unga mellan 16 och 29 år mår betydligt sämre än andra.
18 procent är ganska eller mycket olyckliga.
– Vi kämpar otroligt hårt men möter bara murar, säger Josefine Nilsson, 23.
Text: Cecilia Gustavsson Foto: Urban Andersson
Det finns en bild av att ungdomstiden ska vara lättsam, äventyrlig och bekymmerslös. Men många av dagens unga känner precis tvärtom.
Aftonbladet/Inizios undersökning visar att 16–29-åringar är olyckligare än andra. Det bekräftas av studien ”Sveriges ungdomar om framtiden”. Den visar att nära hälften av de unga är oroliga för sin framtid. 72 procent upplever att det finns en idealbild av ”den perfekta tillvaron” att leva upp till.
Vi träffar Josefine Nilsson, 23, Kim Lilja, 28, och Vivian Wrang, 23. Alla tre har flyttat till Stockholm från andra städer, och känner stark oro inför framtiden. De beskriver en osäker tillvaro med andrahandsboenden, pengabrist och otaliga vikariat utan möjlighet till fast jobb.
– När jag tänker på min framtid känner jag att det inte finns någon trygg plats i livet för mig, säger Josefine. Jag springer runt mellan olika vik och det är svårt att ens få tak över huvudet.
Just nu har hon två olika butiksjobb, på vikariat och som extrahjälp. Vivian går en musikalartistutbildning och arbetar extra i butik:
– I mitt umgänge jobbar alla extra jättemycket, och i skolan är det hård press. Men det här är vad jag verkligen vill, så jag försöker att inte få panik, säger hon.
Kim har – vid 28 års ålder – precis fått sitt första fasta jobb. Det är på ett medicinskt lager och hon är otroligt lättad över sin anställning.
– Jag har gått utbildningen Digital Media Distribution men kände att det inte passar mig. Jag trivs där jag är. Det jobbiga är alla som undrar ”Vad ska du göra sen?”. Det finns så otroligt höga förväntningar på vad man ska bli. Det enda jag vill är att stå på egna ben.
Enligt studien ”Sveriges ungdomar om framtiden” är det största orosmomentet bostadsbristen. När vi kommer in på det blir alla tre upprörda – de har många erfarenheter av att flytta runt och betala skyhög hyra för andrahandskontrakt. Alla tre bor i andra hand och Josefine åker ut till sommaren.
– När jag hör att det är dags att flytta igen lägger jag mig på golvet och börjar gråta. Jag är en vuxen kvinna och vill kunna ta hand om mig själv! säger hon.
– Det är knappt någon idé att sätta upp gardiner ens, säger Vivian.
Press att lyckas
De känner att det finns en stark press av att bli ”lyckad”, och att det bidrar till psykisk ohälsa. Både Kim och Josefine har erfarenhet av depressioner som delvis berott på stress.
– Ångest är lika obligatoriskt som mascara för en ung tjej i dag, säger Kim.
– På sociala medier finns en bild där det står ”Du har lika många timmar om dagen som Beyoncé”. Det säger ju en del. Det finns över huvud taget en idé om hur det ”perfekta livet” ska se ut. Den kan vara svårt att stå emot, även om man vet att den är helt orealistisk, säger Vivian.
Vad tänker ni när ni hör äldre som tycker att dagens unga är bortskämda och bara vill ha roligt utan ansvar?
– De som säger att vi är lata och inte pallar trycket utan att bli utbrända har ingen aning om hur det är att vara ung i dag, säger Kim.
– Vi kämpar otroligt hårt för att få utbildning, jobb och bostad, men vi möter bara hinder på hinder, säger Josefine.
FAKTA: Aftonbladet/Inizio
En av fem unga är olycklig:
Enligt Aftonbladet/Inizio är 11 procent av alla 16–29-åringar ganska olyckliga. 7 procent är mycket olyckliga.
När det gäller alla åldersgrupper är medel 5 respektive 2 procent.
Enligt undersökningen blir människor lyckligare med åren.
Gladast är 65-plussarna: En av fem är mycket lycklig. Drygt hälften är ganska lyckliga.
Bara tre procent av svenskarna är ganska eller mycket olyckliga.
Studien ”Sveriges ungdomar om framtiden” visar:
• Fyra av tio känner sig oroliga när de tänker på sin egen framtid.
• De största orosmomenten är bostadsbrist, arbetslöshet och klimatförändringarna.
• 72 procent upplever att det finns en idealbild över ”den perfekta tillvaron” att leva upp till.
• Nio av tio tjejer känner stress över att leva upp till den bilden, mot tre av tio killar.
• 44 procent tycker inte att de hinner det de vill under en vanlig dag.
• Sex av tio tycker att det som frustrerar mest i vardagen är allt tid som spenderas vid dator och mobil.
Källa: Studien är utförd av Novus på uppdrag av Linnéuniversitetet, Växjö.